Kluutschopje

beoordelingen

Wees de eerste om “Kluutschopje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kluutschopje

De kluutschop (kluitschop) is een oeroud schaapherders voorwerp. Het is een schepje dat aan het eind van een lange stok zit, de herdersstaf of stok, waarmee de schaapherder een kluit zand naar een afgedwaald schaap kan gooien zodat het dier zich weer bij de kudde voegt.

In Duitsland wordt de kluutschop nog volop gebruikt en er zijn twee soorten, namelijk een met een spitse kant (de Schäferschippe = schepje) en een met een ronde kant (de Schäferschaufel = bats). De kluutschop wordt in Duitsland tijdens het hoeden ook gebruikt om de honden een signaal te geven dat ze moeten blijven staan (kluutschop omhoog wijzend) of wijzend in een bepaalde richting. Als de schapen uit het raster worden gehaald wordt de kluutschop in de grond gestoken en dienen de honden daar bij te blijven staan tot de herder weer bij hen is en het raster gaat openen of sluiten. Ook wordt een hond wel eens aan de, in de grond stekende, herdersstok vastgelegd, doch bij jonge honden is dit niet aan te bevelen. (zij vreten de stok of de hondenriem kapot …)

Aan de kluutschop zit een haakje die om de poot van een schaap geslagen kan worden. Zo kun je een schaap snel uit de kudde vangen als het dier een bepaalde behandeling moet krijgen. In hoogveen gebieden komt het regelmatig voor dat een schaap in een veenput zakt. Dan is de haak levensreddend voor dat dier.
In een begrazingsgebied waar veel jonge boomopslag is kun je met een scherp schepje ook de jonge boomspruiten wegsteken. Daarnaast wordt het schepje en de stok gebruikt als leun en steun middel. Een herder moet zijn kudde de tijd geven om langdurig te grazen en leunt dan vaak op de herdersstok, waarbij hij het schepje stevig in de grond steekt. Zo kan hij tevens een goed overzicht op de kudde houden.

De kluutschop (kluitschop) is er in twee modellen: een spits en een rond model. Met het ronde model kun je beter jonge houtopslag wegsteken op de hei, als je de rand even scherp slijpt. Zie foto’s voor gebruik.

34,50

Wissen
Voeg toe aan verlanglijstje
Voeg toe aan verlanglijstje