Herdwick schapen

We hebben een aantal stamboek Herdwick schapen voor de begrazing, omdat dit ras bijzonder goed de ruwe begroeing opeet.

http://www.vssschapen.nl

De Herdwick is het oorspronkelijke ras van het centraal en westelijk Lake District en begraast de hoogste bergen van Engeland.

Het Herdwick schaap is afkomstig uit het Lake District, een bergachtig en nat gebied in het noordwesten van Engeland, net onder Schotland. Een heel mooi, maar ook ruw gebied. De schapen grazen hier in de heuvels en worden slechts een paar maal per jaar naar de boerderijen in de dalen gehaald, voor het scheren, behandelen of aflammeren. De dieren worden "hefters" genoemd, dat betekent dat zij aan hun geboortegrond gehecht zijn. Wanneer ze de kans krijgen zullen de ooien ieder jaar op dezelfde plek aflammeren.

De Herdwick heeft een onverstoorbare mentaliteit en is over het algemeen een rustig en kalm dier. Hun dikke poten en dikke koppen doen haast komisch aan maar geeft ook een stoer en sterk uiterlijk. Als de Herdwick je recht aankijkt lijkt het altijd net of ze tegen je glimlachen :-)

Over de historie van de Herdwick is weinig bekend. De naam kan teruggeleid worden uit het Noors, 'herd-vik' betekent schapenboerderij. Monnikken in het Lake District hielden veel Herdwickschapen omdat zij grote stukken land in beheer hadden. Heel lang is de Herdwick het enige schapenras dat goed kan overleven in deze woeste streek van Engeland. Als meer boeren overgaan op productievere schapenrassen dreigt de Herdwick als ras bijna te verdwijnen.

Iemand die een grote rol heeft gespeeld in het voortbestaan van de Herdwick is Beatrix Potter (schrijfster en illustratrice van kinderboeken). Op haar boerderij de 'Troutbeck Park Farm' fokt ze samen met een schaapherder Herdwick schapen. Ze winnen vele prijzen en Beatrix is een groot liefhebber van het ras. Ze wordt voorzitter van de 'Herdwick Sheepbreeders Association'. Na haar dood laat zij 2000 hectare en 14 boerderijen na aan de National Trust, samen met de Herdwick kuddes.

Mooie info (Engels): http://www.visitcumbria.com/herdwick-sheep/  

 

Rasbeschrijving Herdwickschaap.

Hoofd rammen:

Mannelijk karakter, gezicht van gemiddelde lengte, breed en vol tussen de ogen, sterke neusbrug en grote openstaande neusvleugels, sterke kaken, kleine/medium witte attente oren, ogen prominent en helder, De kop is vrij van wol en bedekt met kort borstelig wit haar. De horens glad en rond, wittig van kleur, laag aangezet, ver uit elkaar en met een wijde krul vanuit de achterzijde van de kop. Rammen zonder horens zijn toegestaan. 


Hoofd Ooien; overeenkomstig met die verstande dat het hoofd een duidelijk vrouwelijk karakter moet tonen en geheel vrij is van enig teken van horens.

Hals:
Gemiddelde lengte, stijgend vanuit de top van de schouder die goed schuin en diep moet liggen.

Lichaam:
Ribben goed gewelfd, goed gevuld achter de schouder, rug breed en plat, sterke lendenen, achterhand vierkant op sterke poten stevig en goed bespierd, borst diep en prominent aanwezig.

Benen:
Voorpoten recht en welgevormd met grote soepele gewrichten. Achterpoten sterk, platte rechte botten. Benen bedekt met wit borstelig haar, vrij van wol. Alle vier de poten staan aan de uiterste kanten van het lichaam.

Staart:
Dik, stevig en goed bespierd.

Onderkant:
Wanneer je ze op het achterwerk zet moeten ze een diepe prominente borst hebben, breed op de buik en goed bedekt met wol met witte oksels, de achterbenen moeten recht zijn en plat op de grond liggen.

Wol:
De vacht moet zwaar en dicht zijn met een goede ondervacht van fijne wol met een egale kleur en kwaliteit over het gehele lichaam, met sterke manen of kraag rond de hals en de bovenkant van de schouder scherp afgebakende bonte tekening niet toegestaan.

Kleur:
Het gezicht en de benen moeten zijn voorzien van borstelig haar en wit van kleur .Niet toegestaan zwart gevlekte poten of gezicht, bruine of gele kleur in elk deel ongeacht waar.

Gewicht:
Volwassen ram: 75-80 kilo. Gewicht volwassen ooi: 45-55 kilo.