Ezel als bewaking

door | 18 februari 2021 | Waakezel

De volgende tekst is een vertaling van: ‘Using a Donkey as a Livestock Guardian:
the Pros and Cons’ – door Jan Dohner, Michigan.


Jan Dohner is de auteur van Livestock Guardians; Het gebruik van honden, ezels en lama’s om uw kudde te beschermen, door Storey Publishing. Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring met kuddebewakingshonden en schreef dit boek om alle eigenaren en potentiële eigenaren van veehouders te helpen meer succes te behalen. Ze is ook de auteur van de Encyclopedia of Historic and Endangered Livestock and Poultry Breeds. Je kunt meer lezen op haar blog Rare on the Farm en haar auteurspagina op Mother Earth News.

Op zoek naar een bewaker voor het vee, hebben we gekeken naar zowel traditionele kuddebewakingshonden als waak Llama’s. Hoewel minder vaak gebruikt dan honden of Llama’s, is hier nog een mogelijkheid, namelijk een waak ezel. Een ezel die je wil gebruiken als bewaker moet een standaardmaat of groter zijn. Het is niet verantwoord om een miniatuur ezel te gebruiken als bewaker tegen honden of coyotes, omdat hij zelf zo kwetsbaar is. Standaard formaat ezels wegen ca. 200 – 250 kilo en hebben een schofthoogte tussen de 90 en 120 cm. Grotere ezels, zoals de Spanish Jacks of Mammoth Jacks, zijn zo groot als een paard. Zowel gecastreerde hengsten (ruinen) en ezelmerries, zijn geschikt als bewakers. Intacte mannetjes kunnen agressief gedrag vertonen naar het vee en kunnen veel moeilijker te hanteren zijn.

Een enkele ezel heeft meer kans om te socialiseren met je andere dieren, hoewel sommige eigenaren een merrie met een veulen gebruiken. Een op deze manier opgevoed veulen zou zelf een uitstekende bewaker moeten zijn als het zo opgroeit. Een jonge ezel of een gespeend veulen kan zich goed hechten aan het vee maar kan zichzelf of anderen niet verdedigen tot hij ouder is. Een jonge ezel kan ook proberen te spelen met zijn metgezellen, wat een serieus probleem zal worden als de ezel uiteindelijk veel groter is dan zijn weidegenootjes. Een drie jaar oude ezel is veel van zijn jeugdige speelsheid ontgroeid.

Voordelen:

Hoewel ezels minder sociaal zijn dan lama’s, zullen ze over het algemeen binnen enkele weken gewend zijn aan je andere dieren . Succesvolle gebruikers van waakezels adviseren dat je een kleine kraal voor de ezel in de schaapskooi maakt, waar ze elkaar allemaal in de loop van de tijd kunnen leren kennen voordat ze samen in een weidesituatie worden geplaatst. Ezels hebben de neiging om territoriaal te worden, hoewel ze niet patrouilleren in hun gebied. Ze zijn een bijzonder alert grazend dier met een zeer goed gehoor en een breder gezichtsveld dan paarden. Ze hebben ook de neiging minder spookachtig of vluchtig te zijn en meer geneigd om voet bij stuk te houden dan paarden. Als de ezel luid balkt bij bedreigingen, kan dit roofdieren ook sterk ontmoedigen.

Ezels zijn van nature agressief tegen honden en dit gedrag zal zich uitbreiden naar hun weidemaatjes. Ezels zijn niet doelbewust beschermend voor de dieren, maar reageren ofwel op een bedreiging op hun grondgebied of gedragen zich als een moederlijke merrie. Ezels zijn aanvaardbare bewakers van schapen, geiten en kalveren. Vaak zoeken de schapen of geiten bescherming bij de grotere ezel en zullen zich verzamelen als ze een bedreiging waarnemen. Ezels kunnen beschermen tegen een enkele vos, coyote, zwervende hond en mogelijk een bobcat.

Ezels die een roofdier aanvallen, zullen zeer agressief zijn en hun tanden en hoeven gebruiken. Ze balken mogelijk zeer luid. Ze zullen de dreiging aanvallen en proberen deze te verjagen. Als het tot een confrontatie komt zullen ze proberen in de nek, rug, borst of billen te bijten. Ze kunnen met hun hoeven slaan of zich omdraaien en het roofdier schoppen. Ervaren eigenaren raden sterk aan dat je de ezel niet probeert te stoppen die aan het wegjagen of aanvallen is en dat je daarna de ezel eerst laat kalmeren voordat je hem nadert.

In tegenstelling tot een kudde bewakingshond, zal de ezel vergelijkbare onderhouds- en voervereisten hebben met zijn weidemaatjes, hoewel ze mogelijk een hogere schuilplaats nodig hebben. Ezels zijn inwoners van woestijngebieden en missen de beschermende ondervacht van paarden. Ze hebben absoluut bescherming tegen regen en sneeuw nodig. Geef ezels geen toegang tot voeders, mineralenblokken en supplementen die alleen bedoeld zijn voor herkauwers. Ezels hebben ook sporenelementen, mineralen en zout nodig maar niet het witte zout dat door schapen of geiten wordt gegeten. Ezels zullen ook meer water drinken dan schapen of geiten. [extra aandachtspunt Greet: Ezels zijn sobere dieren, van te rijk gras dat geschikt is voor schapen, kunnen ezels ‘Hoefbevangen’ worden!]

Ezels hebben respect voor hetzelfde hekwerk als schapen, geiten of kalveren, hoewel ezels op houten hekken of palen kauwen.

Ezels hebben een extreem lange levensduur van dertig jaar of langer. Ze zijn ook relatief goedkoop, hoewel ervaren waak ezels meer zullen kosten.

Ezels hebben over het algemeen een kalm temperament en vormen weinig bedreiging voor buren of boerderijbezoekers. In tegenstelling tot honden, dwalen ezels niet en graven of blaffen niet.

Als u vertrouwd bent met paarden en paardenverzorging, is een ezel niet heel anders dan voeren, verzorgen en hanteren. Als u echter niet bekend bent met paarden, moet u de hulp inroepen van een ervaren persoon om u te helpen uw ezel te selecteren en u te leren om er voor te zorgen. Koop geen onhandelbare ezel. Niet alleen vereist de ezel regelmatig medische zorg en klauwverzorging, u moet ook veilig zijn wanneer u zich verplaatst tussen uw vee en de ezel hanteert.

Ezels kunnen worden gebruikt in weides waar andere vormen van roofdiercontrole worden gebruikt, zoals vergif of vallen. [In Nederland niet toegestaan!)

Nadelen:

Niet alle ezels zoeken de confrontatie met hondachtigen en kiezen ervoor om te vluchten. Sommige ezels negeren bedreigingen voor de andere dieren in hun weiland en reageren alleen als ze zelf worden bedreigd. Het is moeilijk om een potentiële ezel te testen op zijn bewakingsneigingen. Sommige gebruikers plaatsen een toekomstige waak ezel in een kleine kraal en introduceren een vreemde hond, waarbij er op wordt gelet dat de hond geen schade op kan lopen. Ezels mogen niet reageren op vertrouwde honden.


Ezels kunnen niet omgaan met meerdere hondenaanvallers of tegen wolven, beren, wilde zwijnen of bergleeuwen. Ezels beschermen ook niet typisch tegen kleine roofdieren, zoals wasberen, of tegen grote vogels.

Ezels waarschuwen je mogelijk niet voor bedreigingen, zodat je mogelijk niet bewust bent van de situatie in je weiland. Aan de andere kant, sommige ezels balken veel, wat je buren kan irriteren. Ezels zullen balken als ze eenzaam zijn of als je ze geleerd hebt om aandacht of voer te krijgen wanneer ze je zien. Verwacht wat balken wanneer je voor het eerst een ezel mee naar huis neemt.

Ezels hebben moeite met het bewaken van wijd verspreide schapen of geiten en zeer grote weiden met ruw terrein of zware struiken of bomen.

Waakezels accepteren mogelijk geen hoedende of kuddebewakingshonden en kunnen ook een bedreiging vormen voor huisdieren.

Sommige ezels zullen andere dieren lastig vallen en ze kunnen verwondingen veroorzaken. Ze kunnen zich ook bemoeien in de dek periode of met het geboorteproces. Wees voorzichtig met het plaatsen van een ezel samen met ooien en hun lammeren, tenzij u zeker bent van zijn gedrag. Het kan nodig zijn om op dit moment een waakezel bij de kudde te verwijderen