Ervaring met jonge ezels bij de schapen

door | 30 januari 2021 | Waakezel

Twee jonge ezels bij een volwassen groep schapen, zonder lammeren.

Omdat de eerste 2 ezels ons goed bevielen besloten we er twee bij te nemen. We kozen er deze keer voor om jonge ezels te nemen en wel een hengst en merrieveulen. Ze zouden samen lopen en voor de toekomst een veulen voortbrengen zodat we onze eigen ezels zouden kunnen fokken als waakezel.

Dat plan is ons niet goed bevallen en ik zal later omschrijven waarom. 

In eerste instantie was het de taak om de jonge ezels te laten wennen aan de schapen. Dat is een hilarisch gebeuren kan ik je vertellen. De ezelmerrie liep deels bij de pony’s en de koe in de wei maar ze moest nu ook bij de schapen en de geiten. De merrie was groter en sterker dan de dieren van ons eerste koppel, superlief en makkelijk in handen te krijgen want ze kwam van een kinderboerderij. Daarentegen ook veel actiever en brutaler naar de dieren die ze zou moeten beschermen. We hebben haar eerst aangelijnd mee de wei in genomen om te kijken hoe de reactie van haar en de schapen en geiten zou zijn op elkaars aanwezigheid. Daarna hebben we haar losgelaten. Ze was niet agressief naar de dieren maar vond het wel heel erg leuk om ze geregeld flink op te jagen. Dat werd later wel minder toen ze er een maatje bij kreeg maar ze bleef met een aantal voorvallen lastig.

We zijn erachter gekomen dat jonge ezels behoorlijk speels zijn met de andere dieren. Als deze andere dieren van formaat zijn of brutaal genoeg om zich te weren is dat niet zo erg. Maar wij willen graag dat onze waakezels juist ook in de lammertijd, die bij ons buiten in het veld plaatsvindt, bij de schapen kunnen lopen. Dat ging met deze jonge merrie niet goed. Nadat we haar regelmatig in de gaten hielden en haar gedrag observeerden is het toch twee keer voorgekomen dat we een lam vonden met een bijtwond en een gebroken poot. Ons eerste koppel ezels doet dat niet maar we hebben de indruk dat dit gedrag bij een jonge ezel eerder naar voren komt. Ook toen ze ouder werd bleef dit gedrag en hebben we besloten haar te verkopen. 

De eerste kennismaking met een ooi die een net een lam heeft gekregen.

We hebben er een jonge hengst bijgekocht, ook een veulen en gelukkig lekker mak. De jonge merrie en dit hengstveulen waren makkelijk te pakken en liepen vrij vlot de trailer in. Ook dat is prettig als je ezels hebt. Het jonge hengstveulen was echter mannelijker dan we dachten want onze merrie bleek later drachtig en kreeg een veulen. Ze was toen drie en ietsje jong maar ze heeft er niet onder geleden en deed het erg goed. Het veulen was net zo brutaal als zijn moeder en we vreesden dat hij haar gedrag naar de schapen zou overnemen, dus uiteindelijk is hij met de moeder naar een nieuwe eigenaar gegaan.

We hebben er meteen van geleerd dat het hebben van een merrie met veulen en een intacte hengst geen goed plan is. Je wil eigenlijk 2 ezels bij de schapen hebben maar dat ging nu niet, dan zou de merrie wederom gedekt worden en dat vonden we geen goed plan. De merrie met het veulen bij de kudde was ook geen optie, zo’n veulen is in principe voor een wolf ook een makkelijke prooi ondanks dat de moeder hem zou verdedigen. Maar daar wreef hem nou net de schoen …. De merrie, als veulen opgegroeid met onze honden, zag ze niet als een bedreiging. Ze was te lief naar buitenstaanders en te lomp naar de kudde.

Superschattig zo’n veulen maar niet toepasbaar in ons systeem.

De jonge hengst is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig sterk dier maar hij loopt alleen bij de schapen en we merken dat het wat problemen geeft. We willen hem eigenlijk niet ruinen omdat we weten dat ruinen sneller te dik worden en de kans lopen hoefbevangen te raken. Nu is dat risico bij ons in de zomer minder omdat onze schapen op schrale gronden grazen maar toch. We willen nog even bedenken welk soort maatje we hem kunnen geven zonder dat er een gevecht uitbreekt. Omdat hij intact is heeft hij een keer een ooi willen dekken …. dat bleef maar doorgaan en hij drukte de ooi soms tegen de grond. We hebben de ooi bij hem weggehaald. Andere ooien liet hij met rust. Hij ziet de kudde nu steeds meer als zijn ‘eigendom’. We zien hem de schapen weleens opdrijven of hij krijgt de gekke vijf minuten maar nog niet dat het een probleem vormt. Hij is superalert naar alles in zijn omgeving en dat is wat we graag willen zien.

De jonge hengst bij ‘zijn’ schapen.

Conclusie voor ons is dat we geen jonge ezels meer gaan gebruiken. Van ons eerste koppel, ook een intacte hengst en een merrie, komen geen veulens. (een van beide is niet vruchtbaar) Dat vinden we een ideale situatie. Voor de andere intacte hengst zouden we wellicht ook een ezelmerrie moeten vinden die niet vruchtbaar is. De tijd zal het leren, castreren kan altijd nog. Hieronder nog een leuk filmpje van de hengst die zo op het eerste oog de schapen opjaagt en onze werkhond aanvalt maar dit gedrag was omdat de schapen en ezel net een nieuwe weide hadden gekregen. Hij was helemaal uitgelaten 🙂