Workshop vee verloskunde 5 november

€ 95,00 incl. btw

Op zondag 5 november 2017 geven we weer een workshop veeverloskunde voor schapen en geiten. Van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie is in Eibergen. Inschrijving staat nu open!  Naar beneden scrollen voor meer info >>

Hoeveelheid:

Op zondag 5 november 2017 geven we weer een workshop veeverloskunde voor schapen en geiten. Van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie is in Eibergen. Inschrijving staat nu open!

Het is een ééndaagse workshop waarbij 's ochtends theorie behandelt wordt, gevolgd door een praktijkgedeelte in de middag. Er wordt gebruik gemaakt van een 'kunstschaap' (geboortekist). Deze kist bootst de baarmoeder van een schaap na zodat men met de hand op de tast kan voelen hoe de lammeren liggen. 

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 10 en maximaal 20. De theorie wordt gegeven door Hans en Greet Abbink, het praktijk gedeelte wordt mede verzorgd door Vincent Perney.

De workshop is inclusief lunch, koffie, thee, fris en koek. Deelnemers krijgen een Cd-rom met de theorieles mee naar huis en tevens een boekje en een DVD van de GD. (Gezondheidsdienst voor Dieren)

Op deze dag nemen wij ook artikelen mee uit de webwinkel. Wil je verzendkosten besparen dan kun je aan ons doorgeven wat we mee moeten nemen. Sowieso nemen wij alle producten mee die met de lammertijd te maken hebben.

===

Hieronder een erg leuk verslag van leden van de VSS over de in 2016 gehouden veeverloskunde workshop:

Schapenverloscursus, 13 maart 2016
Maaike de Wit en Nigel Wood 

Zondag 13 maart was het dan zover. De schapen (en geiten!) verloskunde cursus van de VSS. Na 3 jaar fokken met Ryelands en soms bij nacht en ontij de dierenarts  bellen omdat wij allebei niet goed weten wat voor hulp te bieden (of juist geen hulp) aan de ooi kwam deze cursus prima uit. De cursus was qua voorbereiding perfect. Wij kregen ruimschoots van tevoren een deelnemerslijstje met adressen en telefoonnummers zodat we tot de ontdekking kwamen dat iemand bij ons de buurt ook ging. Met elkaar meerijden dus en dat is op een rit van bijna 2 uur heel fijn en gezellig want in de auto werden er genoeg (schapen)verhalen uitgewisseld. Rond 9.45 uur arriveerden wij bij de Zorgboerderij Dennenkamp, een prachtig complex in een mooie omgeving. Er volgde een warm welkom door Hans en Greet Abbink en de andere deelnemers druppelden binnen. Rond 10 uur startte de cursus, eerst theorie, die erg duidelijk was en genoeg ruimte om vragen te stellen. De spanning werd overigens wel opgebouwd want voor de lunch zouden we alvast even naar de verloskunde ruimte gaan waar opstellingen op ons wachtten die wel erg echt bleken te zijn, zodat wij er tijdens de lunch even aan konden wennen.

Maar eerst leidde Greet ons door de theorie van diverse soorten liggingen en het gedrag van een ooi die op het punt staat om te bevallen. Ook de risico’s en aandachtspunten van na de geboorte zijn besproken, of de ooi nu in de wei of in de stal staat tijdens het grote moment. Erg interessant allemaal! Zo kunnen ooien elkaars lammeren pikken en zijn kraaien niet erg vriendelijk naar een pasgeboren lam. Vlak voor de lunch werden we door Hans meegenomen naar de praktijkruimte. Nepooien met echte (niet meer levende) lammetjes waar wij na de lunch mee aan de slag zullen gaan. Hans deelt nog een paar zeer praktische tips met ons die hij in zijn lange ervaring als schapenhouder heeft geleerd. Op naar de lunch! Heerlijke broodjes met divers beleg en fruit. Wederom goed geregeld allemaal. Rond 1 uur arriveert Frank Glorie met zijn vrouw. We hebben toen nog wat vragen doorgenomen waar we in de ochtend geen antwoord op hadden gekregen. Ook hebben we een rondje gedaan wie welk schapenras houdt, de dracht en het werpen kan per schapenras erg verschillen dus het was goed om even uit te wisselen wie welk ras heeft. Frank heeft als eigenaar van ca 100 schapen een scherp selectieproces. Alleen de ooien die makkelijk en goede lammetjes groot weten te brengen blijven in de kudde, de rest wordt eruit geselecteerd. Dit heeft bij hem geleid tot een erg gezonde kudde met ook weinig problemen bij het aflammeren.

En dan is het tijd voor het praktijkgedeelte. In groepjes werden we verdeeld over de ‘ooien’ en gingen aan de slag. Sommigen oefenden met de zgn. touwtjes voor de pootjes en de kop die je kunt gebruiken bij de verlossing. Anderen gingen aan de slag met het verlossen van eerst één lam en later een tweeling uit een ‘ooi’ vanuit diverse liggingen.

Uiteraard kon je van tevoren niet zien van welke ligging er sprake was, dat moest je voelen en evt. verleggen zodat het lam geboren kon worden. En dat is nog best lastig. In de ruimte hoorde je soms, ‘ik voel een staartje’, of ‘ik heb toch echt de twee voorpootjes te pakken’, of ‘hè, dit zijn er volgens mij twee!’ Erg leerzaam om dit te oefenen op een manier die best dicht bij de werkelijkheid komt. Nog wat uitgewisseld over producten die handig kunnen zijn voor het houden van schapen (en kon je ook kopen als je dat wilde) en de dag was omgevlogen. Op weg naar huis, waarbij Greet nog zei, ‘wil je fruit of broodjes mee naar huis voor in de auto, pak gerust’. Een leerzame training met geweldige gastheer en vrouw en een deskundig dierenarts. Dank je wel voor de organisatie!