In de afgelopen jaren dat we de opleiding hebben verzorgd, vanaf 2009, hebben veel cursisten hun weg gevonden in de schapen. Hetzij als vrijwilliger bij een kudde, als werknemer of zelfs een eigen bedrijf gestart. Hieronder een aantal van hen en wat ze zijn gaan doen.


Karin Hermens

Karin Hermens

Na vele jaren van lessen volgen met mijn border collies in schapen drijven, kreeg ik eindelijk mijn eigen weiland en schapen in bezit! De opleiding schaapherder kwam daarna als geroepen. Erg genoten van zowel de praktijk als de theorielessen.  Zoveel informatie in 16 lessen!! Voor mij was het belangrijkste punt om deze opleiding te volgen om goed voor mijn eigen dieren te kunnen zorgen en alert te blijven op signalen.

Ook was de kennis die je krijgt over het schaap erg belangrijk voor mijn plannen: Workshops geven in schapen drijven. Oa. aan schoolklassen geef ik op een toegankelijke manier informatie over het schaap en kunnen veel vragen beantwoord worden. Maar het belangrijkste en mooiste onderdeel is toch wel  groepen kinderen en volwassenen laten samenwerken op het weiland met de schapen en elkaar. Ze maken kennis met de commando’s  en het werk van de border collie. Dan zijn de mensen aan de beurt. Zonder honden de schapen van a naar b brengen blijkt lastig om voor elkaar te krijgen zonder samen te werken. Maar ook hilariteit en heerlijk buiten bezig zijn met natuur en beesten en elkaar is op zich al een feestje!

Deze workshops zijn gericht op: teams, schoolklassen, kinderfeestjes, familie uitjes etc. etc. Meer info is te vinden op mijn website www.thatwilldo.nl .

Groetjes Karin Hermens

===

Trude Obbink

Trude Obbink

Mijn schapenavontuur begon toen ik een weiland grenzend aan mijn tuin mocht gebruiken. Om die te vullen ben ik een paar kleine Ouessant schaapjes gaan houden. De schapenscheerster wees mij er op, dat mijn kruising Friese Stabij/Border Collie; Jip, wel eens aanleg kon hebben voor het werken met schapen, daardoor ben ik gaan schapendrijven. Inmiddels heb ik er nog een hond, een blue merle, Border Collie bij; Lotje (van de loterij), zij heeft nog meer aanleg.

Nou zijn Ouessant schaapjes makkelijk om te houden maar gaande weg voelde ik toch de behoefte meer te weten over het houden van schapen. Al zoekend op het internet vond ik de opleiding voor schaapsherder van Hans en Greet Abbink en dacht dat deze cursus uitkomst kon bieden. Helaas voor mij was ik te laat voor de cursus die startte in 2014, maar gelukkig kon ik in 2015 wel van start. Nu ik de cursus heb afgerond kan ik zeggen dat mijn verwachtingen helemaal bewaarheid zijn. Ik weet heel veel meer over schapen en wat misschien nog wel belangrijker is; ik weet nu ook waar ik aanvullende kennis kan krijgen als die nodig is.

De cursus zit boordevol informatie over wat er nodig is voor het houden van schapen. Greet en Hans spreken er met liefde en vakkennis over. Diverse gastsprekers geven vanuit elk hun expertise de nodige aanvulling, gezondheid, geboorte, fokken van ras schapen, begrazing, voeding, verzorging, scheren en bekappen, wet en regelgeving, verzekeringen en het werken met honden. Door de excursies en de stage wordt het beeld nog completer. Maar ook het contact met studiegenoten en het uitwisselen van verschillende ervaringen heb ik als zeer waardevol en leerzaam ervaren.

Trude Obbink Ouessant schapen

Inmiddels ben ik aangesloten bij de Fokkersvereniging Ouessant Schapen, FOS en heb een stalnaam ‘van het Nieuwe Huis’ en hoed ik samen met Lotje, als vrijwilliger een keer in de week de kudde Veluwse Heideschapen van Hoog Buurlo, mijn voormalig stageadres. Ik heb een goede basis gekregen om verder te gaan en ben benieuwd waar het schapenavontuur mij heen zal leiden.

Trude Obbink, Arnhem, 27 november 2015
 

===

Jan van der Heijden

Jan van der Heijden 


Wij hebben al jaren Border Collies en waren met onze honden altijd bezig met behendigheid. Jason, geboren in 2008, was voorbestemd als onze nieuwe aanwinst voor deze mooie sport. Dat liep toch even anders. Jason bleek de grote klik met de behendigheid niet te hebben. Hij vond het leuk, raasde rond, maar had het net niet. Jason komt uit de werklijn van schapendrijvers en zo ontstond het idee om te gaan snuffelen bij de schaapjes van Piet van de Wouw in Hilvarenbeek [http://www.onswaaj.nl ]. Dit was direct raak, een schot in de roos voor Jason en voor mij. Ans bleef met Lucky in de behendigheid en Jason en ik gingen trainen bij Piet.

Eenmaal besmet met het schapenvirus verergeren de symptomen. Vlak bij huis kregen we twee weilandjes in gebruik en met hulp van Piet lopen daar nu voor het vijfde achtereenvolgende jaar Drentse Heideschapen. Een liefhebberij en een aardigheid die ik niet voor mogelijk had gehouden. De opleiding schaapherder bij v.d. Schapenhoeve was voor mij een logische stap. Ik wilde veel meer over schapen leren, de praktijk zien, horen wat mijn mogelijkheden waren en zien hoe ik die in praktijk zou kunnen brengen. In 2014 heb ik de opleiding gevolgd en dit was voor mij een gouden greep.

Hans en Greet Abbink zijn bevlogen opleiders, vertellen met speels gemak, loodsen je gestructureerd door de theorie en laten je proeven van de praktijk van alle dag. Met veel plezier denk ik terug aan de verschillende sprekers die, ieder op hun vakgebied, uitleg kwamen geven. Met name de workshops van dierenarts Frank Glorie [http://www.schapendokter.nl ] spraken tot de verbeelding en hebben mij veel kennis opgeleverd.

Sinds oktober 2014 ben ik vrijwillig herder bij Stichting Schapedrift Ermelo [ http://schapedrift.nl ] en lopen Jason, Frodo (de nieuwste aanwinst) en ik enkele dagen per maand met 300 tot 500 Veluwse Heideschapen op de Ermelosche Heide. Dit is een gigantisch mooie werkplek en elke keer opnieuw een geweldig ontspannen beleving. Naast het hoeden ben ik ook actief in de lammerperiode, bij het bekappen en ontwormen van de dieren en bij het scheren. En natuurlijk zijn er thuis altijd nog die prachtige Drentse Heideschaapjes ……
https://www.facebook.com/jan.vanderheijden.73


Jan van der Heijden
22 november 2015

===


Grazeland
Rick Blind

Grazeland begrazing 

https://www.facebook.com/grazelandbegrazingen

http://www.grazeland.nl ===

Marieke Kodde

Marieke Kodde

https://www.facebook.com/KoddeKudde 
www.koddekudde.nl  


===


Jos Meijer (Frankrijk)

Schaapskudde Jos Meijer

Mede dankzij de cursus (aspirant) schaapherder ben ik nu herderin en boerin in het midden van Frankrijk. In de maanden mei-september hoed ik langs de Loire en woon ik met mijn honden (4 border collies en 1 working kelpie) in een caravan, in de buurt van de kudde. De overige maanden, als de schapen weer terug op het Landgoed zijn, waar mijn man Berry Visser en ik een huis huren, ben ik boerin. De beheerder van ditzelfde Landgoed is tevens schapenboer en toen hij hoorde dat ik met de cursus in Nederland was begonnen, heeft hij me gevraagd zijn compagnon te worden.

Naast de kennis die ik tijdens de theoriedagen heb opgedaan, heb ik genoten van de praktijkdagen. Ik heb ervaring op kunnen doen in verschillende aspecten van het 'schapenvak', zoals de aflammerperiode, het (bij)voeren, herkennen van ziektes, geven van medicatie, scheren, bekappen van hoeven en het hoeden.

Daarnaast heeft de cursus mij goede contacten opgeleverd met een aantal mensen. Voor mij is de cursus een kennismaking met het vak geweest, een startpunt. Een fijne basis om me verder te kunnen ontwikkelen.

www.facebook.com/jos.meijer.5

Jos Meijer

===

Grebbeveld schapen & zo

Grebbeveld schapen en zo

Nadat Clemens Oude Groeniger in 2009 de cursus 'Aspirant-schaapherder' had gevolgd, groeide zijn hobbykudde in een weitje en op wat dijkvakken in Wageningen gestaag. Op een gegeven moment was het eigenlijk te veel voor de hobby, en te weinig om geld mee te verdienen. Toen hebben Clemens en zijn vrouw Marjel Neefjes de sprong in het diepe gewaagd, en een schaapskudde overgenomen van Landschapsbeheer De Wassum, met een orderportefeuille vol begrazingsopdrachten. Zo begonnen zij Grebbeveld Schapen & zo.
Om de aankoop van de kudde te financieren, hebben ze begin 2012 een zeer succesvolle crowdfundingcampagne opgezet. Binnen een maand hadden 300 mensen ieder 100 euro in een schaap geïnvesteerd. Sindsdien loopt Clemens met zijn twee border collies als fulltime herder met zijn Veluwse heideschapen op de zuidelijke Utrechtse Heuvelrug, de dijken rond Wageningen en de zuidelijke Veluwe, voor natuurorganisaties, landgoederen, waterschap en gemeenten. Marjel verkoopt de lammeren aan hun crowdfunders als lamsvlees, geeft workshops vachtvilten en organiseert evenementen als een Levende Kerststal en Lammetjesdag. Ook geeft ze een goedgelezen e-nieuwsbrief uit met ruim 600 abonnees.

Het is hard werken, en het valt zeker niet altijd mee, maar ze hebben er nog geen spijt van gehad, en vinden het een prachtig beroep. De cursus heeft Clemens veel geleerd, en hem zeker een goede indruk gegeven van wat het betekent om herder te zijn.
Kijk op www.grebbeveld.nl of wordt abonnee van de nieuwsbrief.

===

De lachende ooi bv.

De lachende ooi

Tijdens de cursus in 2010 was ik al als zzp'er werkzaam bij de schaapskudde van Schapenheld (Stijn Hilgers) te Goirle. Helaas bleek in het najaar van 2010 dat hij geen werk voor mij had tijdens de lammertijd. Tijdens de lammertijd van 2011 heb ik voor De Wassum gewerkt in Soesterberg en Overasselt. Ook het hoedseizoen en de lammertijd 2012 heb ik voor De Wassum op de Utrechtseheuvelrug gewerkt.
Vanaf maart 2012 heb ik zelf 350 kempische heideschapen gekocht om het begrazingsproject in De Loonse en Drunense Duinen uit te voeren. In 2013 heb ik in De Loonse en Drunense Duinen één kudde van 350 schapen van april tot december ingezet en één kudde van 350 van mei tot september. In de buurt van het begrazingsgebied heb ik een stal gehuurd voor de lammertijd en opslag.

Ik ben te volgen op facebook onder mijn eigen naam: https://www.facebook.com/bart.vanekkendonk  
Leuk dat jullie de cursus weer starten, als er nog deelnemers hier uit de buurt komen hou ik mij aanbevolen voor eventuele stage mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Bart van Ekkendonk
De Lachende Ooi bv.
www.delachendeooi.nl 

===

Schapengrazerij Bornerbroek

Schapengrazerij Bornerbroek

Hier mijn bescheiden bijdrage naar aanleiding van de vraag; Hoe is het gegaan na de aspirant schaapherder cursus 2009. Antwoord mag hierop zijn goed. Maar dat is wel kort door de bocht. Het begint voor mij met de vraag waarom schrijf je je in op deze cursus.

Thuis op onze boerderij in Bornerbroek hadden we al de nodige ervaring in de omgang met Swifter schapen. De lammeren hiervan waren voor de handel en slacht en voor graslandonderhoud aanwezig. Op een gegeven moment hebben we de keuze gemaakt om schapen in te zetten voor onderhoud in diverse terreinen. Hiervoor bleek een heideschaap beter in te passen. Wil je met heideschapen gaan werken en inzetten in openbare terreinen, dan vergt dat soms andere voorbereidingen. Terreinbeheer met schapen vraagt naast houderijkennis nog veel meer.

Schaapherder worden/zijn is een complex geheel. Vele vaardigheden moet je bij je hebben of deze je eigen maken. In deze cursus kwam een heel serie van diverse onderwerpen aanbod. Voorbeelden zijn; behandelen van schapen, organisatie van activiteiten,werken met honden, praktijk velddagen en communicatie. In Nederland is en was geen school waar je het herdersvak kunt leren, wat een geluk voor mij dat deze nu dicht in de buurt werd aangeboden.

De kennis die aan bod is gekomen kon ik al snel toepassen in de eerste opdrachten die we uitvoerden. Begrazen van industrieterreinen bij Almelo. In de loop van de jaren is onze kudde gegroeid en onze opdrachten ook. Ondertussen heb ik veel ervaring opgedaan door mijn werk met schapen. Terug kijkend kan ik zeggen dat het een praktijkgerichte cursus is geweest, waarbij de velddagen zeer waardevol waren. Niet te vergeten het contact met medecursisten die allemaal vanuit een andere insteek hieraan deel hebben genomen.

Kijk voor een indruk van ons bedrijf op www.schapengrazerij.nl 

Met vriendelijke groet,

José Dood


===


Roy Geerts

Roy Geerts

Na het volgen van de cursus ben ik door Hans gekoppeld aan een vorige deelneemster aan de cursus, José Dood, die haar eigen begrazingsbedrijfje had opgestart. Hans vond dat wel wat voor mij en dus ben ik dat gaan proberen. Voordeel was dat het destijds vooral werken met schapen in rasters langs de Slinge in de Achterhoek was. Dus ik durfde het wel aan met mijn, nog niet super getrainde hond. Dit doe ik nu inmiddels al voor het derde seizoen naast mijn werk 1 x per week.

Ben verder zo'n 2 maal per maand als vrijwilliger aan het werk voor de schaapskudde van Ermelo waar ik zelfstandig met de kudde de hei daar op ga.

En van het 1 komt het ander met inmiddels 3 honden, moesten er natuurlijk ook een paar schapen komen. Dat zijn inmiddels 17 Drenten en daar ga ik komend winter als proef de heidevelden van Kroondomein het Loo begrazen. Wellicht dat daar nog wel wat uit voort vloeit, je weet het nooit.

Groeten Roy

=== 

Natural Animal Care

Natural Animal Care

Met een omweg is mijn belangstelling voor schapen gewekt en dan met name in het natuurlijk houden van schapen. Ik was in IJsland en belandde te paard in een berggebied waar de loslopende schapen met hun lammeren teruggebracht moesten worden naar de weides rond de boerderij. Deze schapen lopen niet in een kudde, maar verspreid over duizenden hectares ruw berggebied met kloven, weitjes, beekjes en rivieren. De schapen hebben zo een geweldige zomer en ik had een geweldige tijd om ze op te halen voor de winter aanbrak. Deze boerderij kon ook wel wat hulp in de aflammertijd gebruiken. Hard werken, maar ontzettend leuk.

Na enkele jaren heen en weer gereisd te hebben, ging ik op zoek naar mogelijkheden om iets met schapen in Nederland te doen op een zo natuurlijk mogelijke manier en ik vond opeens de cursus aspirant schaapherder van De Schapenhoeve. Precies wat ik zocht. Kennis van schapen met een natuurlijke invalshoek.

De cursus bleek zeer goed te beantwoorden aan wat ik zocht. Ik wilde graag meer weten over het houden van schapen in Nederland; ziektes, wetgeving, de do’s and don’ts, het hoeden, etc. Gelukkig blijkt veel van mijn ervaring in IJsland goed bruikbaar in Nederland. Ik heb zo veel mogelijk praktijkdagen bij de cursus ingepland. Zowel rond de boerderij, de lammetjesdag, een hondenwedstrijd, maar uiteraard vooral het hoeden in het veengebied. En op die manier veel geleerd, veel kunnen vragen en vele aardige mensen ontmoet.

Inmiddels heb ik de stap gewaagd en ben met behulp van crowd funding begonnen aan de opbouw van een kudde. In 2013 kon ik een weiland huren en kocht ik acht drachtige schapen en vier flessenlammetjes. Dit groepje groeide in de loop van het jaar uit tot 26 schapen en lammeren waarvan ik er zo’n15 inde winter zal houden. Mijn doel is het opbouwen van een kudde waarmee ik begrazingen kan uitvoeren, maar tot die tijd ben ik voor inkomsten ook afhankelijk van de verkoop van lamsvlees. In 2014 ga ik diverse workshops geven en ik scheer op locatie.

Een eerste begrazingsproject bestond uit het aantrappen van een nieuw ingezaaid weiland. Een klusje waar mijn schapen zich graag op stortten. Voor volgend jaar heb ik enkele ijzers in het vuur voor begrazingsprojecten. Mijn kleine clubje schapen kan natuurlijk geen grote begrazingsprojecten aan en ik moet er nog wat inkomen qua logistiek en planning rond het begrazen, dus we doen het rustig aan. Mijn flessenlammetjes volgen mij op de voet en zijn onmisbaar omdat ik nog geen hond heb. Hopelijk duurt het niet lang voordat ik zoveel buiten kan werken dat ik een border collie overal mee naar toe kan nemen en zo ook de natuur van een actieve werkhond recht kan doen.

Bij de start van mijn kudde en alle zaken die je daarbij tegenkomt kan ik altijd op de steun van Hans van De Schapenhoeve en anderen die ik via Hans heb leren kennen rekenen. Ik word met raad en daad terzijde gestaan en dat is heel prettig als je aan zo’n schapenavontuur begint!

Esther Nulden
http://www.naturalanimalcare.nl 

=== 

Landschapsbeheer Rinnegom
Marijke Dirkson

Rinnegom landschapsbeheer

https://www.facebook.com/Puurherder

http://www.rinnegom.nl 

===

Scheperij Kempenland (Jethro de Pauw)

Scheperij Kempenland

https://www.facebook.com/profile 

https://www.facebook.com/Scheperij-Kempenland


===

Schapen van de Passerot
Esther Hol

Schapen van de Passerot

https://www.facebook.com/schapenvdpasserot.nl

http://www.schapenvdpasserot.nl 


===


Pim Timmers

Pim Timmers 

ZZP'er https://www.facebook.com/pim.timmers.9