Hondentaal


Een aantal foto's die tijdens een fotosessie van Catvertise zijn gemaakt lenen zich perfect voor de pagina "hondentaal". Het meedoen aan een fotosessie is leuk maar ook vermoeiend en dat levert dan een paar mooie beelden op waarop je wat stress signalen ziet. Die stress duurt maar heel kort en is niet zo heel erg, je ziet deze stress uitingen ook als je "clickertraining" met je hond beoefent. Het zijn slechts hele korte momenten dat de hond dit vertoont en wordt vaak door de eigenaar, kinderen of bezoek niet opgemerkt.

De kreet "hij beet zonder waarschuwing" is in bijna alle gevallen niet terecht. De hond laat zo ontzettend veel signalen zien waarin hij te kennen geeft zich niet prettig te voelen ... maar wij mensen zien het niet.

Onderstaande foto's laten een aantal veel voorkomende stress signalen zien, die vaak slechts een seconde of minder zichtbaar zijn en dus makkelijk gemist kunnen worden of niet herkend worden als zijnde een stress signaal.

Mocht de hond in bepaalde, voor hem spannende situaties, dergelijke signalen laten zien, leidt de hond dan af met spel of voer of loop weg en negeer de hond. Vraag hulp aan een trainer of gedragsbegeleider hoe verder te handelen als de hond dit vaker laat zien voordat het uit de hand loopt.hondentaal  Links en rechts een 'ontspannen' gezichtsuitdrukking.

 
hondentaal  Stress signaal: uitsteken van het puntje van de tong.
 

hondentaal  Pootje heffen, de hond voelt zich niet prettig met een bepaalde situatie.
 


hondentaal  Wegkijken is ook een duidelijk signaal dat de hond iets probeert te ontwijken.
 

hondentaal  Een 'strak gesloten mond' ... een hond die plotseling verstart, sluit zijn mond, duidt op spanning.
 

hondentaal  Gapen is ook een beetje stress. 


hondentaal 
Een heel mooi voorbeeld van een situatie waarin iemand even je puppy wil aaien, de pup laat het oogwit zien en het puntje van zijn tong, hij verwerkt hier heel veel stress, als de mevrouw stopt met aaien, schudt hij zich uit ... Rechts: pup geeft zich over aan de moeder en laat puntje van de tong zien.

 

hondentaal
Als je het gedrag van deze foto bij je hond ziet, dan heb je alle voorgaande stress signalen gemist en zul je waarschijnlijk zeggen; mijn hond beet zonder waarschuwing! Let dus goed op al die kleine veranderingen bij je hond.