Hoe ga je om met een herplaatshond?


border collie reglement

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor herplaats Border Collies maar kan uiteraard ook gebruikt worden bij andere rassen. Hoewel niet alle herplaats honden een moeilijk karakter hebben kan een en ander dat genoemd wordt toch een betere start geven.

Een herplaatshond kent vaak vele voordelen. Meestal is de hond al zindelijk, heeft hij net de lastige puppytijd achter de rug en heeft hij al een basisopvoeding genoten, al dan niet met een puppy of gehoorzaamheidscursus.

Een herplaats of asielhond kan ook een rugzakje met problemen hebben. Soms betreft dat; niet alleen kunnen zijn (slopen, blaffen, janken), niet klikken met de andere hond of andere huisdieren (katten), niet met kinderen om kunnen gaan, druk in huis en agressie naar mensen of honden.

Bij Border Collies is de reden van herplaatsing hetzelfde als bovengenoemd plus daarbij de “drijvende” problemen zoals het fixeren en/of achterna jagen van auto’s, fietsers, joggers, wild of zelfs kinderen.

Om de hond een goede kans van slagen te geven nadat hij herplaatst is moeten we denken aan het volgende:

-          een herplaatshond is niet zielig!
-          honden kennen geen heimwee!
-          honden kunnen niet in de toekomst kijken zoals wij mensen dat kunnen
-          eveneens kunnen honden niet treuren om het verleden
-          honden leven in het NU
-          honden passen zich heel snel aan hun nieuwe omgeving aan
-          herplaatshonden zijn gebaat bij een duidelijke, stabiele leiderEigenlijk ontstaan de meeste problemen door een gebrek aan beweging, geestelijke voldoening en een duidelijke consequente leiding. Zodra die leiding weer is herbevestigd en de hond weer volop hond kan zijn en ruim voldoende beweging krijgt verdwijnen veel problemen als sneeuw voor de zon!

Jonge honden leren sneller dan oudere honden maar leren, dat blijven ze allemaal doen, tot op hoge leeftijd kun je honden nieuwe huisregels en commando’s aanleren.

Wanneer u een herplaatshond in huis neemt, train hem dan de eerste weken zoals u een pup zou trainen. Leer hem uw eigen commando’s aan en beloon met voer of spel. Soms kan het zelfs verstandig zijn de hond een nieuwe naam met een andere klank te geven!

Wanneer u zich een goede leider toont is de hond binnen 3 dagen gewend aan zijn nieuwe omgeving en baasjes. De eerste dagen is het belangrijk dat u de hond een beetje negeert. U doet uw dagelijkse dingen, verzorgt de hond qua water, voer en uitlaten en laat de hond verder met rust. Ga in geen geval de hele familie of vriendenkring uitnodigen om die 'zielige' herplaatser te ontmoeten!

Een aantal handelingen zijn beslissend om direct vanaf dag 1 de hond duidelijk te maken dat U de leidinggevende bent:

-     Laat de hond de eerste dag niet direct door het hele huis struinen. Hij mag enkel in de keuken of bijkeuken, gebruik een traphekje of een andere barrière wanneer je een open keuken hebt. Geleidelijk aan mag de hond, onder begeleiding van u ook andere kamers bekijken.

-     Uw huis en uw bezittingen zijn van u, daar dient de hond met respect mee om te gaan. Reageer direct als de hond op een bank of stoel springt of als de hond andere huisdieren bespringt of najaagt. (andere hond, kat, konijn, vogel) Gebruik hiervoor een huislijntje of de trainingsdiscs.

-     Leer een lastige en brutale hond direct het concept van de “trainingsdiscs” aan, dit zijn een paar metalen schijfjes aan een ringetje. Het maakt een naar geluid als je ermee rammelt of ze op de grond gooit en zorgt ervoor dat je de hond goed, effectief en van een afstand kunt corrigeren. (lees gebruiksaanwijzing onderaan)

-     Wij gaan als eerste door deuren, hekjes, nauwe doorgangen en tuinpoorten. Niet met veel gesproken commando’s maar puur door je lichaamshouding. Sta rechtop, open de deur en sluit de deur onmiddellijk als de hond voor wil kruipen. Je zegt niets! Open de deur weer opnieuw en herhaal dat ritueel tot de hond vanzelf een paar stapjes achteruit doet. (gebruik bij hele wilde honden evt. de “discs”) Dit heeft niet zozeer met 'rangorde' te maken maar meer met een beetje 'respect'.

-     Geef de hond 1 of 2 x p.d. weinig te eten; geef een commando (zit of af) voordat je de bak neerzet. Het overige voer kun je gebruiken als beloning. Laat het voer nooit staan! Neem het weg als het niet binnen 5 minuten op is. Blijf er ook niet bijstaan en ga de hond niet pesten met 'bakje wegpakken'.

-     Geef geen aandacht aan de hond als je weggaat, laat de radio aan, geef hem een gevulde Kong en zorg dat hij niet door een raam naar buiten kan kijken naar voorbijgaande mensen (postbode e.d.)

-     Geef ook niet te veel aandacht wanneer je terug komt (of beneden komt). Loop de hond voorbij en negeer hem. Op een later tijdstip roep je de hond even bij je, aai hem 2x en stuur hem dan weer weg.

-     Geef de hond niet te veel privileges! Banken, stoelen en bedden zijn vooralsnog verboden terrein. Later als de hond toont dat hij zich rustig kan gedragen mag hij op verzoek best wel op bed of bank maar maakt hij misbruik van dit privilege door te grommen dan is dat recht weer afgenomen.

Aanleren training discs: Geef de hond 3-4 keer een voertje uit de hand en zeg “pak maar”. Leg dan een voertje op de grond en zodra de hond het voertje wil pakken gooi je de discs naast hem op de grond. (gris het voertje weg) Herhaal dit net zolang tot de hond terug deinst als hij het geluid van de discs hoort. (mail of bel mij voor meer informatie)

Kennismaking met overige honden in uw huis.

Het is beter dat de nieuwe hond op een vreemd terrein kennis maakt met de andere hond(en). Maar let op HOE je dat doet. Laat de honden niet direct los zodat ze kunnen gaan vechten, jagen of weglopen. De volgende methode is eigenlijk de beste methode en werkt verder door, ook als je later in huis bent.

Neem alle honden mee op een stevige wandeling. Alle honden zijn aangelijnd en mogen zich niet met de nieuweling bemoeien. Als je zelf maar 1 andere hond hebt dan neem je 1 hond links en 1 hond rechts van je. Heb je meerdere honden dan neemt een helper de nieuweling en jijzelf je andere honden aan de riem mee. De nieuweling loopt dan eerst voorop, later naast de andere honden en tenslotte erachter en ertussenin. Het tempo van de wandeling is hoog en er wordt nog niet gesnuffeld, Na een wandeling van een uur, waarbij de nieuwe hond het laatste kwartier, dicht bij de andere honden heeft gewandeld, mogen de honden snuffelen en zich ontlasten. Op deze manier is de nieuwkomer vaak direct geaccepteerd mits u als eigenaar duidelijk leider bent over uw andere honden. Als u problemen heeft met de bestaande hondenroedel dan kunt u beter niet beginnen aan een nieuwe hond.

Voordat je naar huis gaat en je woning betreedt is het belangrijk deze wandeling opnieuw te doen. Wanneer je met de auto bent, ga je eerst met de honden weer een 15 minuten wandelen in vlot tempo alvorens je lopend naar huis gaat. Je eigen honden mogen los en hun eigen plaats innemen. De nieuwkomer echter moet van jou leren wat hij wel of niet mag. Hij moet tenslotte de nieuwe (jouw) huisregels leren en dat leert hij niet wanneer hij vanaf dag 1 maar mag rondstruinen. Gebruik een lange lijn zodat je hem kunt beletten in ruimtes te komen die verboden zijn, een riem om je middel of een traphekje. Pas als de nieuwe hond zich redelijk goed en beheerst gedraagt krijgt hij meer privileges. Vanaf dag 1 ben jij ook degene die bepaalt of er in huis tussen de overige roedelleden geknokt wordt. Jij bent de leidinggevende, jij leert alle honden dat er samen gewerkt wordt en dat alle honden luisteren naar jouw woord.

Door dit toe te passen zal de nieuwe hond geen tekenen van 'heimwee' vertonen maar zich vrij snel thuis voelen. Zodra de hond weet wat de nieuwe huisregels zijn mag je uiteraard minder streng zijn en is het een kwestie van bijhouden.Veel succes!

Auteur: Greet Abbink