Extra info over het gebruik van onze Flexinetten.

In onze webwinkel verkopen wij diverse elektrische flexinetten als mobiele weideafrastering.

Door zeer ruime ervaring met het gebruik van Flexinetten bij schapen en geiten weten we inmiddels goed welke netten voldoende kwaliteit bezitten om lang mee te gaan. De eerste netten die wij ooit kochten (van het merk Euro-Netz) zijn ruim tientallen jaren oud en draaien nog steeds mee. 

Uiteraard heeft niet elk flexinet het eeuwige leven, als er een schaap of ander dier (reewild) in een net verstrikt komt te zitten is soms de enige oplossing het dier te bevrijden, door het net los te knippen. Vaak worden dergelijke netten dan weer provisorisch gerepareerd met strotouwtjes of iets dergelijks. Toch is dat jammer, want dergelijke noodoplossingen houden het niet lang. We hebben daar een prachtige, goede oplossing voor, namelijk een uitgekiend reparatieset in diverse uitvoeringen. Kijk hier voor meer info en bij ons te bestellen.

Het opzetten van flexinetten vereist enige handigheid. Ze worden op een speciale manier af en opgerold. Sommige opzetters kiezen ervoor het net uit te rollen tot het eind, dan terug te lopen en de paaltjes in de grond te steken, anderen zijn sneller door het net in 1 hand vast te houden en met de andere hand al lopend de pinnen in de grond te steken. Het is een kwestie van oefenen en waar je voorkeur naar uitgaat.

De insteekpinnen met dubbele pen zijn makkelijker met de voet in de grond te trappen, netten met een enkele insteekpen vereisen meer kracht in de armen. Vaak worden enkele pennen met de schouder de grond ingedrukt als de grond vrij hard is. Netten met een dubbele insteekpen staan in de regel stabieler.

Het is belangrijk om met de voet, elke keer als je een paaltje de grond indrukt, even de insteekpen opzij te schuiven zodat hij strak staat. Dat de bovenkant van de netten nog slap hangt is niet zo erg, de onderkant moet eerst strak staan. Daarna worden de netten op de hoeken strak getrokken. Soms kun je met een strotouwtje het net strak trekken aan een bestaande paal of boom, soms heb je hulpmiddelen nodig. Plastic haringen zijn niet zo geweldig. Wijzelf gebruiken vaak de tanden van een hooischudder, die kun je goed ver met de voet de grond in drukken en dan staat het muurvast. Een strotouwtje gaat om de paal met een lus en zodanig dat niet alleen de bovenkant van het paaltje strak getrokken wordt maar ook het midden. Het andere einde van het touwtje zit aan de tand van de hooischudder, goed schuin zetten en je hebt een hele vaste hoek!

We hebben echter ook een speciale set met Hoekspanners te koop. Deze bestaat uit 4 stalen grondpinnen en 4 stuks reflecterend touw. Het touw en de haringen raken nogal eens zoek in het veld. Doordat het touw reflecteert kan men dit bij schemer makkelijk vinden door er met een zaklamp op te schijnen.schrikdraad vastzetten flexinet strak zetten flexinet strak zetten flexinet strak zetten


Hier is een leuk filmpje van het "netten zetten' in Duitsland, waar ze op schapendrijf wedstrijden ook wel eens een wedstrijd netten zetten houden :-)

De netten moeten na gebruik weer goed strak opgerold worden. Er zitten speciale zwarte touwtjes aan een van de paaltjes waar je het net mee vastknoopt. Hoe strakker opgerold des te makkelijker het net te vervoeren is en niet onder het lopen uit elkaar valt.

Hieronder wat foto's hoe je een net opzet en weer oprolt:


 Het opzetten direct vanuit het lopen met 1 hand

 Idem; opzetten met 1 hand

 Het weer oppakken en afbreken van het net

 Het oprollen; eerst de onderkant naar binnen vouwen

 Dan heel stevig oprollen

 Je knie op de rol leggen en de touwtjes pakken

 De touwtjes om het net heel strak trekken

 En keurig strak opgerold


Stroomvoorziening:

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de netten goed aan elkaar gekoppeld zijn voor een goede stroomdoorvoering. Kijk goed of de netten niet tegen een ijzeren hek of ijzeren prikkeldraad aan gezet worden, dan loopt de stroom snel weg. Zorg voor een goede aardpin (bij voorkeur een koperen of ijzeren buis van ca. 1 meter) die je diep de grond in kunt slaan. Afhankelijk van de soort grond is het niet eenvoudig overal goede aarde te krijgen. Dan is het lastig voldoende stroom op de draden te houden. In zulke gevallen kun je meerdere aardpinnen in de grond slaan en deze aan elkaar te verbinden met bijvoorbeeld 'startkabels' .

Is de ondergrond te veel bebost dan kun je ook meer stroom afleiding hebben, hoewel met goede aarde en een goed apparaat, de stroom hier wel doorheen moet branden. Je kunt evt. voor het uitzetten van de netten een smalle strook maaien of met je voeten al lopend en netten zettend de grond plat trappen.

In onze webwinkel zijn diverse nettten en schrikdraad apparaten te koop, evenals diverse toebehoren zoals bijvoorbeeld stroomtesters om te kunnen meten hoeveel stroom er op staat.

Wil je advies over het soort net dat je nodig hebt, het opzetten, de schrikdraadapparaten of iets anders, neem dan contact met ons op, we helpen je graag!