De Border Collie

bordercollie

De Border Collie is bij uitstek geschikt voor het schapendrijven. Dit ras bezit een aangeboren instinct om bewegende dieren of voorwerpen, indien geen dieren aanwezig, op te drijven, te besluipen en na te jagen. Het ras bezit daarnaast een sterk fixerende blik, wat ook wel "het eye" genoemd wordt. Het bezit van dit eye in samenwerking met de drang om te jagen en omcirkelen zorgt vaak voor grote problemen wanneer de hond slechts als huishond gehouden wordt.

Historie

De Border Collie is een Engels ras ontstaan op de grens (Borders) van Engeland en Schotland. De voornaamste taak van de Border Collie is het drijven van vee. Naast schapen kan een Border Collie ook runderen, paarden en kleinvee als ganzen en eenden drijven. In Groot-Brittannië heeft men, evenals in Nederland, de intelligentie en werklust van dit ras ook weten te waarderen bij andere vormen van hondensport, zoals bijv. Obedience, Agility (behendigheid), Flyball en Doggydancing.

Rasbeschrijving

De schofthoogte van de Border Collie bedraagt ca. 53 cm. teven zijn soms iets kleiner. De kleuren variëren van zwart tot driekleur (zwart met bruine aftekeningen), bruin (chocolade), blue merle, red merle, sable, blauw en rood (heel licht). Bij al deze kleuren komen de witte aftekeningen voor; aan de kraag, bles, poten en puntje van de staart. De oogkleur behoort donkerbruin te zijn, bij veel Border Collies ziet men ook een hele lichtgele oogkleur of een of twee blauwe ogen. Op shows is de blauwe oogkleur alleen bij 'blue merles' toegestaan. De Border Collie kan lang of kortharig zijn.

Karakter

De Border Collie bezit een aantal eigenschappen die hem minder geschikt maken als huishond. Zij hebben een natuurlijke drift om rondom schapen te cirkelen, dit kunnen zij ook gaan doen bij andere huisdieren of kinderen. Daarnaast bezit het ras het zogenaamde 'eye', dit is te vergelijken met een hypnotiserende blik. In een sluipende, lage houding fixeert de hond het schaap. Dit fixeren doet de hond ook naar andere huisdieren en heel vaak ook naar auto's, fietsers e.d. Andere honden die gefixeerd worden vatten dit vaak als bedreigend op en op deze manier geraakt de Border Collie vaak in problemen. Het fixeren en of najagen van verkeer moet de hond niet zelden met de dood bekopen! Jonge Border Collies zijn vaak erg druk en vragen veel aandacht. De opvoeding dient volgens een 'gebruiksaanwijzing' te geschieden. Als de Border Collie goed is ingeprent en gesocialiseerd bij de fokker, hetgeen voor dit ras bijzonder belangrijk is, is het een fijne, gehoorzame en lieve hond. Een goede opvoeding en training bij instructeurs die het ras kennen is van groot belang. Als men de Border Collie geen veedrijvende taak kan bieden moet men uitzien naar andere hondensporten zoals behendigheid of flyball en bij voorkeur iets meer dan de gemiddelde rashond trainen of wedstrijdgericht bezig gaan.

Bekijk hier een filmpje van extreem drijf gedrag bij een Border Collie:  https://youtu.be/2TQWbnCXomE

Info

Er is een Nederlandstalig boekje dat door mij geschreven is en veel vertelt over het karakter en gedrag van de Border Collie. (De Border Collie als gezelschapsdier, schrijfster G. Abbink-Burgers, uitg. Etiko, ISBN nr. 90-5266-163-4) Dit boekje is niet meer overal verkrijgbaar, soms kun je het nog bestellen bij een boekhandel of lezen via de bibliotheek. Verder vindt je heel erg veel info over de Border Collie op deze website.

Waarschuwing bij dit ras!

Op mijn prive trainingen krijg ik heel veel Border Collie eigenaren met echt grote problemen, veel agressie problemen naar mensen en honden, veel 'eye' gerelateerde problemen (andere honden of auto's drijven), heel veel trekkende honden en een gemis aan enig respect voor de baas en daarnaast heel veel honden met een obsessie ... schaduwen jagen, rondjes tollen, lucht happen enz. Het is soms echt triest om te zien hoe zowel de eigenaar als de hond daaronder lijden.

Denk dus echt goed na alvorens een Border Collie aan te schaffen ...

Lees ook mijn andere artikelen over de Border Collie op deze website. 

In onze webwinkel zijn diverse boeken te koop die u helpen bij de opvoeding van uw Border Collie.