Redding voor kritieke lammetjes

Published : 2018-03-05 12:12:13
Categories : Schapen


Biest of colostrum is de eerste melk die gevormd wordt als een ooi bevallen is. Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een lam dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het heel belangrijk dat het biest drinkt. 75% van de eiwitten in biest bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren; alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Door de hoge concentratie aan zouten in de biest wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat biest meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat het meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren lam, dat veel energie nodig heeft. De eerste 24 uur na de bevalling is de biest het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt ze snel terug en komt de gewone melkproductie op gang. 

Geef lammetjes die het even moeilijk hebben in het begin een boost met 'Probicol'! Maar lees verderop even het stukje over onderkoelde lammeren!

Probicol boost voor lammeren

Van ooien die erg veel melk hebben is het verstandig een klein beetje biestmelk uit te melken en te bewaren in de diepvries. Ook biestmelk van koeien kan in de diepvries bewaard worden. Omdat lammeren van koeienbiest bloedarmoede kunnen krijgen is het verstandig van 4 verschillende koeien biest te verzamelen. Biest van oudere koeien is vaak van betere kwaliteit en bevat meer IgG's. Om het in te vriezen is het verstandig de biest te testen met de biestmeter. De kwaliteit van de biest moet goed genoeg zijn om in te kunnen vriezen. In geval van nood heb je dan altijd een voorraadje biest ter beschikking. Wil je zeker weten dat je biest alle stoffen bevat die het lam nodig heeft, gebruik dan de zakjes kunstbiest!

Biest mag nooit in de magnetron opgewarmd worden, dan verliest het zijn voedingswaarde. Altijd langzaam in een pannetje water opwarmen. Een handige manier om kleine beetjes biest te bewaren is overgieten in ijsblokjes zakjes.

Biest bewaren

Een lam met startproblemen help je het snelst door met een maagsonde biest in te brengen. Dit kan echt levensreddend zijn! Hoewel de biest beter opgenomen wordt als het lam zelf uit een speen drinkt is dit voor sommige kritieke lammetjes niet mogelijk en kun je beter een maagsonde gebruiken.

Het inbrengen van de sonde is niet moeilijk. Belangrijk is dat het lam de sonde zelf naar binnen hapt, dus niet forceren! Voordat je de sonde inbrengt kun je eventueel de sonde langs de buitenkant van het lam leggen zodat je kunt zien tot hoever het er ongeveer in moet gaan. Is de sonde aangebracht dan kun je voor de zekerheid nog even luisteren of even zuigen of je lucht naar buiten voelt of hoort stromen maar als het lam de sonde rustig zelf naar binnen heeft gekauwd is er weinig kans dat het in de longen komt. 

Een goed filmpje kun je hier zien: https://youtu.be/QykfYgf8XJs

Eerst de sonde inbrengen, pas daarna de fles aansluiten. Omdat de fles gesloten is moet je er voorzichtig in knijpen om de melk in de sonde te krijgen.

Extra info bij onderkoelde lammeren:

Lammeren jonger dan 5 uur: 

  • Maak het lam droog
  • Geef het lam biest met een flesje of maagsonde
  • Warm het lam op met een straalkacheltje, haarfohn of in een emmer met warm water
  • Blijf het lam controleren


Lammeren ouder dan 5 uur: 

  • Lammetjes die liggen maar zelf nog het kopje overeind kunnen houden; hetzelfde als hierboven
  • Lammetjes die het kopje niet zelf omhoog kunnen doen eerst injectie met 20% glucose in de buik
  • Pas na de injectie opwarmen
  • Pas na het opwarmen biest toedienen
  • Blijven controleren en temperaturen

 

Onderkoelde lammeren het liefst rondom verwarmen door het lam in een emmer met warm water vast te houden of met een haarfohn te verwarmen. Een warmtelamp geeft alleen warmte van bovenaf en dan blijft het diertje aan de onderkant koud. Als het goed is opgewarmd kan daarna de lamp wel uitkomst bieden.

Lammetje opwarmen

Komt er weer leven in het lammetje en kan het zijn kopje goed rechtop houden dan kun je proberen of het wil drinken uit een flesje. Hieronder een schema dat je ongeveer aan kunt houden bij het geven van flesvoeding.

Voeding voor moederloze lammeren met de fles.

Oplosverhouding: 1:5 (1 maatbeker poeder op 5 maatbekers water) De opgeloste melk is 2 dagen houdbaar. Temperatuur tijdens het drinken: handwarm. (altijd even controleren door wat druppels melk op de binnenkant van je pols te laten vallen) 

Advies: geef de eerste dag alleen maar 'biest'. Het heeft geen zin om de biest na de 2e dag nog blijven te verstrekken. Onderstaand is een richtlijn, afhankelijk van de conditie van het lam kun je dit aanpassen.

Dag

Aantal voedingen

Hoeveelheid per voeding

 

 

 

1e dag

6 of 8

  50 - 75 ml. (biest)

2e t/m 4e dag

6

  80 ml.

5e t/m 12e dag

5

150 ml.

13e t/m 15e dag

3

500 ml.

16e t/m 28e dag

2

800 ml.

29e t/m 36e dag

2

600 ml.

37e t/m 42e dag

2

400 ml.

 

Zorg bij verhoging van de melkgift voor geleidelijke overgangen. Na de eerste week goed hooi, lammerkorrels en schoon drinkwater ter beschikking stellen. De lammeren kunnen op de leeftijd van 6 weken en een gewicht van ca. 15 kg. worden gespeend. (mits ze 200 gram lammerkorrels per dag opnemen). Wijzelf geven de lammeren altijd langer melk, tot 1 flesje per dag op een leeftijd van 3-4 maanden.

 

Share this content