Onze stokken

Published : 2016-12-09 20:25:00
Categories : SchapenToen Hans schaapherder werd in 1982 kreeg hij zijn opleiding in Duitsland. Daar zagen we voor het eerst de mooie en nuttige Duitse herdersstokken. Stevige, lange stokken van Sleedoorn met een grote dikke knoest eraan en onderaan de stok een kluutschopje. Dat kluutschopje kenden we hier in Nederland ook wel, vooral de oudere schaapherders gebruikten hem nog of je zag hem in musea. De oude schaapherder Joop van Limbeek beschreef hem ook in zijn boekje 'Schaapherder mag ik je wat vragen'.

 herdersstokken Museum Duitsland    kluutschopjes Museum Nederland

Het kluutschopje werd vroeger gebruikt om een kluitje zand naar een onwillig schaap te gooien die zich te ver van de kudde begaf. Als de herder goed mikte en het kluitje zand het schaap raakte dan schrok het dier en rende weer richting de kudde. Ook zit er aan het kluutschopje een kleine haak waarmee je een schaap kon vangen door het haakje achter een poot te haken. Misschien komt daar wel de term 'pootje haken' vandaan ;-)

In Duitsland wordt de kluutschop voor nog meer doeleinden gebruikt. De randen van de schopjes zijn, wanneer ze goed scherp worden gemaakt, een ideaal gereedschap om tijdens het hoeden de jonge boomopslag te steken. En tijdens het trekken met de kudde wordt het schopje een duidelijk aanwijsmiddel voor de hond achter de kudde. Zodra de kudde loopt houdt de herder het schopje naar beneden. Wanneer de kudde links of rechts afslaat of moet stoppen dan gaat het blinkende schopje omhoog en kan de hond, die zich ver achter de kudde bevindt, duidelijker zien wat de herder aan commando's aangeeft.

 kluutschopje Herder met stok en kluutschopje  kluutschopje

Tijdens rust wordt het schopje in de grond gestoken en is de lange stok een heerlijk leunmiddel. Met de dikke knoest onder je arm is het heerlijk uitrusten. Ook wordt de stok wel gebruikt om met je billen op te zitten, in een bepaalde houding in de grond gestoken lukt dat, met enige oefening, best aardig. Je ziet in Duitsland eigenlijk geen enkele schaapherder zonder een mooie houten stok met een kluutschopje. Een enkeling heeft een stok met een vanghaak eraan, ook zo'n mooie uitvinding van degelijk roestvrijstaal me een vormgeving waar precies een schapenpoot in past.

 sleedoorn stok De stok als leun en zit middel sleedoorn stok

We hebben in de jaren daarna vele mooie stokken gezien, gemaakt van diverse houtsoorten maar meestal van de sterke Sleedoorn. De knoest van de stokken is eigenlijk de wortel die met de stok uit de grond wordt gehaald. Geen prettig werkje daar de Sleedoorn voorzien is van vele vlijmscherpe doornuitsteeksels. In Duitsland is het nog steeds een leuke bezigheid voor de lokale bevolking om in de winter Sleedoorn stokken te rooien. Zij brengen deze naar de weinige stokkenmakers die er zijn en verdienen zo een extra zakcentje. De Sleedoorn is door de pijnlijke manier van rooien een moeilijk te krijgen houtsoort.

 sleedoorn De scherpe doorns van de Sleedoorn

 Thuringen Het mooie Thuringen waar de stokken vandaan komen

De ruwe stokken worden vervolgens door de stokkenmaker op een speciale manier rechtgemaakt, gedroogd en de knoest wordt verder gevormd. Bij de Sleedoorn stokken blijft de bast aanwezig waardoor hij dat mooie stoere uiterlijk blijft behouden. Bij de andere houtsoorten wordt de bast verwijderd. De stokken worden uiteindelijk allemaal gelakt voor een langere levensduur.

 stokken drogen Stokken liggen te drogen stokkenmaker Stokkenmaker

Toen we onze webwinkel startte besloten we deze mooie stokken te gaan verkopen, inclusief de toebehoren zoals kluutschopjes, vanghaken en stokpunten. We hebben toen nooit kunnen vermoeden dat de verkoop van deze stokken zo'n grote vlucht zou nemen. In het begin moesten we behoorlijk zoeken naar een goede manier van verpakken en verzenden. De meeste stokken hebben toch een lengte van 1.40 m. tot 1.60 m. En veel verzenders nemen die lengte niet mee … Nu hebben we gelukkig 'eindloze dozen' en is verpakken geen probleem meer. Alhoewel ik me wel eens afvraag wat de klant van al dat krantenpapier vindt als hij de doos openmaakt ;-) Helaas is dat wel nodig voor de opvulling, het moet in zijn geheel stevig blijven. Ook bieden we de mogelijkheid om producten in te pakken in schaapjes, kerst of sinterklaas papier, dan vormt zo'n lange stok ook een uitdaging.

 stokkendoos Speciale stokkendoos  stok ingepakt Cadeau verpakking ;-)

Wat ons het meest zorgen baarde is het feit dat veel klanten 'online' een stok bestellen, soms met uitleg erbij over een voorkeur voor lengte of dikte, soms ook niet. We proberen voor elke klant een mooie stok uit te zoeken en kunnen gelukkig vaststellen dat er in al die jaren dat we stokken verkopen slechts twee keer een stok terug hebben gekregen omdat hij qua vorm niet beviel, phew ;-)

Naast de Sleedoorn stokken verkopen we ook de Engelse herdersstokken, de 'staffen' gemaakt van Kastanjehout. Maar ook herdersstokken van  Essenhout en korte en lange wandelstokken, inmiddels ook hele mooie modellen met gefreesde motieven of dubbele spiralen, allemaal plaatjes om te zien. In Duitsland zijn nog een aantal particuliere stokkenmakers actief. We hebben ze vaak bezocht en keer op keer verrast en verwonderd over het mooie handwerk dat zij maken. Ook de stokken met hertengewei en met een dierenkop erop zijn schitterende staaltjes handwerk.

 stokkenmaker Stokkenmaker uit Duitsland   Lindewerra

Klanten die een stok bij ons willen proeven en voelen zijn welkom maar we hebben geen winkel met openingstijden. De stokken staan gewoon opgeslagen in de schuur maar op afspraak is men welkom om een stok 'live' te bekijken.

We zijn zo trots en tevreden op onze stokken dat we een levenslange garantie kunnen bieden. Bij normaal gebruik gaan ze eigenlijk nooit kapot. Alleen in het geval van 'handlers' die met een hond trainen en in het heetst van de strijd gekke dingen met de stok doen … zijn we iets strenger. Erger is het wanneer een klant verteld dat hij zijn stok ergens tegenaan heeft gezet en daarna is verder gelopen, zonder stok … om bij terugkomst te moeten constateren dat de stok er niet meer was.

We hopen nog lang deze mooie stokken te kunnen aanbieden en eerlijk is eerlijk, als we ergens op een foto een 'bekende' stok tegenkomen zijn we best een beetje trots, misschien wel net zo trots als de stokkenmaker zelf :-)

 stokken met gewei Prachtige wandelstokken met een knop van hertengewei.

 Kijk hier voor onze mooie collectie >>


Share this content