Moederloze lammetjes

Published : 2018-02-13 15:02:59
Categories : Schapen

Je kunt je het niet voorstellen maar het komt voor dat een schapenmoeder haar pasgeboren lam niet aan neemt. Het lammetje mekkert klaaglijk en gaat op zoek naar het uier maar de ooi stoot het diertje met geweld weg of ze doen het subtieler waardoor je het in het begin bijna niet merkt ... telkens als het lam bijna de speen te pakken heeft doet de ooi een stapje opzij.

Lammetjes Bentheimer Landschaap

De oorzaak dat een ooi haar lam niet wil kan verschillend zijn; misschien was de bevalling erg zwaar en is het moederdier te suf om het lam of meerdere lammeren schoon te likken. Of ze is ziek en heeft koorts en dus ook minder interesse in het lam. Ook jonge ooien kunnen door onervarenheid slechts 1 lam schoon likken en niet 2 en daardoor eentje niet accepteren. Het kan ook zijn dat er te veel onrust in de stal was tijdens de bevalling. Is de ooi gestoord door andere ooien, medewerkers of voorbij lopende honden? En is ze mogelijk daardoor op een andere plek gaan liggen? Wat je daarnaast ook wel eens ziet is dat een hoogdrachtige ooi die op het punt van bevallen staat, alvast een lammetje afpikt van een ooi die al bezig is. Die wordt dan driftig schoongelikt en beschouwd als haar eigen lam, terwijl ze zelf nog moet bevallen. Dit zie je meestal als er veel schapen in een te kleine ruimte in de groep staan.

Gelukkig zijn er diverse manieren om het lammetje weer te laten accepteren door de moeder of zelfs over te leggen naar een andere moeder die net bevallen is. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de ooi geen verschil kan ruiken tussen haar eigen lam en het nieuwe of verstoten lam wat erbij komt. Dit kun je verkrijgen door het 'vreemde' lam in te smeren met vruchtwater van de ooi, of de biestmelk of zelfs de nageboorte. In onze webwinkel verkopen we ook speciale 'adoptiespray'. Deze spray neutraliseert de geur van beide lammeren en de ooi zal dus geen verschil ruiken.

adoptiespray

https://schapenhoeve.nl/lammertijd/lamadoptie-spray.html

Andere opties om een ooi te dwingen haar lam aan te nemen is vastzetten in de stal, dit kan met een speciaal hek waar de ooi met de kop doorheen kan om aan de andere kant te eten en drinken. Ze kan zich niet omdraaien en de lammeren kunnen 'redelijk veilig' drinken. Dit kun je zo'n 5 tot 14 dagen volhouden en dan hopen dat de ooi ze daarna aanneemt. Ook kun je een emmer over de kop van de ooi plaatsen. Je haalt de bodem eruit en zet de emmer met touwtjes aan de wol vast. Zo kan ze niet achterom kijken.

lammeren overwennen Ooi met de kop door een hek.

 

Wat bij ons ook vaak heeft geholpen is het tijdelijk vastzetten van een hond aan een riem naast het lammerhok. (nooit de hond erin zetten!!!) De meeste ooien gaan bij het zien van een hond opeens flink hun lammetjes verdedigen waardoor ze er niet meer aan denkt dat ze er eigenlijk eentje niet wilde ...

hond bij lammetje

Dit alles lukt het best met pasgeboren lammeren maar heb je een lam dat al iets ouder is dan kun je van het oudere lammetje de pootjes bij elkaar binden. Zo blijft het liggen en lijkt het meer op een pasgeboren lammetje.

Sommige ooien blijven echter hardnekkig volhouden en als al het voorgaande niet lukt dan moet het diertje aan de fles of je zoekt een leuk alternatief ;-)

lam drinkt bij pony Lam drinkt bij Shetlandpony.

 

We wensen iedereen veel succes de komende lammertijd!

 

Share this content