Klauwtjes bekappen

Published : 2017-10-23 10:38:40
Categories : Schapen

 


Een schaap is een graasdier en eet al lopende. Om goed te kunnen eten en zich te verplaatsen moet het beenwerk en de klauwtjes goed in orde zijn. Een schaap met pijn aan de klauwtjes ligt vaak op de knieen te eten. Er zijn veel ziekten en gebreken die betrekking hebben op de klauwtjes, goede inspectie en beoordeling is dus belangrijk.

Een schaap kan kreupel lopen door o.a. rotkreupel, tussenklauwontsteking, zwelklauwtje en verstopte vetklieren.

Bekappen of niet, dat is de vraag. Jarenlang is het advies geweest om met rotkreupel aangetaste klauwtjes te bekappen. Uit onderzoeken is gebleken dat dieren die veelvuldig bekapt werden slechter genazen dan dieren die minder vaak bekapt werden.

Routinematig bekappen van klauwtjes wordt zelfs positief geassocieerd met het optreden van rotkreupel in een koppel. Dit zou kunnen komen doordat de rotkreupelbacterie door het bekappen verspreid wordt van besmette naar onbesmette klauwtjes of doordat recent bekapte klauwtjes gevoeliger zijn voor de bacterie.

Wanneer dan wel bekappen? Als er sprake is van ernstige overgroei van de wand kan besloten worden om deze met een hoefschaar bij te knippen. Het verwijderen van de zool is niet nodig.

schapenklauwtje Klauwtje met ernstige overgroei.

schapenklauwtje Na het bijknippen.


Het gebruik van een hoefschaar is soms te verkiezen boven een mesje omdat je dan minder de neiging hebt er te veel af te halen. Maak met een borsteltje of het puntje van de schaar het klauwtje goed schoon en verwijder zand en poep, hierdoor kun je beter zien wat je weg kunt halen. Knip eerst een stuk van het puntje af dan kun je daarna beter bij de zijkanten. Ontsmet de hoefschaar altijd na het bekappen van het ene naar het andere dier. Dit kan door de hoefschaar in een bekertje met spiritus te zetten. Door gebruik te maken van twee hoefscharen kun je de ontsmette scharen afwisselen.

Vakblad Het Schaap heeft een mooi filmpje gemaakt waarop te zien is hoe je met een schaar een klauwtje bijknipt:

https://youtu.be/B5UEJjeIE78

Als je een hoefschaar aan wil schaffen en je hebt een grotere koppel schapen, neem er dan gelijk twee, zodat je ze afwisselend in de spiritus kunt zetten.

https://schapenhoeve.nl/hoefmessen-en-hoefscharen/hoefschaar-myti-lyte-gebogen.html

Wil je echt van 'rotkreupel' bij je schapen af komen, volg dan het 5 stappen plan van de NSFO, zij hebben een hele goede website waar alles heel duidelijk beschreven staat.

www.rotkreupel.nl

 

Share this content